Pstrąg cytrynowy z piekarnika z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna rybka. Danie które samo się robi. Lubimy tak.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pstrągi
    50 ml oleju rzepakowego
    1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    szczypta czosnku granulowanego
    szczypta lubczyku
    szczypta soli i cukru

    4 ziemniaki
    cebula
    sól do smaku
    listki bazylii do dekoracji

Pstrąg cytrynowy z piekarnika z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować miksturę z oleju i przypraw. Posmarować ryby ze wszystkich stron i w środku. Zostawić łyżeczkę mikstury do posmarowania ziemniaków. Pstrągi wstawić do lodówki na ok. 30 min.
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka.
    Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć ryby, plastry ziemniaków i posolone piórka cebuli. Ziemniaki posmarować resztą oleju.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy