Pstrąg cytrynowo-ziołowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatna, aromatyczna kolacja.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 pstrągi

    1 cytryna

    masło

    2 gałązki świeżego rozmarynu

    1 łyżeczka ziół prowansalskich

    sól, pieprz

Pstrąg cytrynowo-ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągi myjemy i osuszamy.
  • 2. Połowę cytryny kroimy w plasterki (4 plasterki), z drugiej połówki wyciskamy sok.
  • 3. Ryby skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy na zewnątrz i w środku solą oraz pieprzem. Do każdego pstrąga wkładamy posiekany rozmaryn, zioła prowansalskie, dwa plasterki cytryny oraz odrobinę masła.
  • 4. Każdą rybę zawijamy w folię posmarowaną masłem. Piekarnik nagrzewamy na 200ºC. Pstrągi pieczemy ok. 20 min., następnie odwijamy je z folii i pieczemy jeszcze 10-15min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy