1.Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę.
Wbijamy jajko, wsypujemy sól, majeranek oraz trochę bułki tartej.
Wlewamy śmietanę, doprawiamy przyprawą do grosa i dokładnie mieszamy.
Robimy dużej wielkości płaskie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 30 minut w 180°C.
2.Ziemniaki po ugotowaniu odlewamy, dodajemy łyżkę masła oraz koper i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
3.Pomidora oraz ogórka kroimy w plasterki a paprykę w paski.
Kotlety po upieczeniu, kroimy wzdłuż na połowę, na jeden połowie układamy liść sałaty, łyżkę ziemniaków, plasterki ogórka, pomidora oraz paprykę i przykrywamy drugą połową kotleta.
Danie gotowe, podajemy od razu lub rozgrzewamy bez warzyw.
Smacznego.
Komentarze