Pyszna przystawka, która zniknie ze stołu zanim się obejrzysz.
Składniki:
10 dag szynki parmeńskiej w plasterkach, 1 ziemniak, 10 dag fety, pół cebuli, pęczek szczypiorku, pieprz, oliwki zielone- około 10 szt., listki bazylii do dekoracji.
Przystawka z szynki parmeńskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaka gotujemy w mundurku. Pogniecionego ziemniaka mieszamy z pokruszoną fetą. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek i pokrojoną w kostkę, podsmażoną na patelni cebulę. Masę doprawiamy do smaku pieprzem. Z masy formujemy kuleczki, które owijamy plastrami szynki. Nadziewamy na wykałaczkę. Ozdabiamy oliwkami i listkami bazylii.
Taka mała przystawka na jeden kęs najlepiej nadaje się na imprezę w formie szwedzkiego stołu. Co jeszcze można podać na szwedzkim stole? Zobacz więcej naszych pomysłów na przekąski na imprezę.
Komentarze