przystawka Wigilijna czyli BARSZCZ po Mojemu...

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Kto powiedział, że barszcz musi się jeść w talerzu na zupę, a gdyby tak zjeść go z talerza obiadowego jako przystawkę w otoczeniu pietruszki i jabłka....Przedstawiam Wam wariację na temat barszczu w formie galaretki !!!

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI na BARSZCZ:
    1 KG UGOTOWANYCH CZERWONYCH BURAKÓW
    1 1/2 LITRA BULIONU WARZYWNEGO
    1 MAŁA CEBULKA
    LIŚĆ LAUROWY
    KILKA ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO
    KILKA ZIARENEK PIEPRZU
    dodatkowo na każde 500 ml barszczu dodajemy 5 gram AGAR'u ( czyli w naszym przypadku 15 gram AGAR'u - można już kupić go normalnie w sklepie, najczęściej z przyprawami ekologicznymi ).

    KAPUSTA z GRZYBAMI:
    2 SZKLANKI KISZONEJ KAPUSTY
    SZKLANKA SUSZONYCH GRZYBÓW
    PIEPRZ

    PESTO PIETRUSZKOWE:
    PĘCZEK NATKI PIETRUSZKI
    1/2 SZKLANKI OLIWY
    SÓL
    PIEPRZ

    DODATKI:
    2 DUŻE PIETRUSZKI
    2 JABŁKA
    SOK Z CYTRYNY do skropienia
    NATKA PIETRUSZKI do ozdoby
    RUKIEW WODNA
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Przystawki

Przystawka wigilijna czyli barszcz po mojemu... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NA SAM POCZĄTEK - DZIEŃ WCZEŚNIEJ NAMOCZCIE GRZYBY W WODZIE ŻEBY ZMIĘKŁY.
    BARSZCZ - DO GORĄCEGO BULIONU ( bez "farfocli" ) DODAJEMY POKROJONE W PLASTERKI UGOTOWANE BURAKI ( gotujcie buraki około 40 - 60 minut ). ZAGOTOWAĆ CAŁOŚĆ I GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 10 - 20 MINUT ( nie doprowadzając do wrzenia !!! ). DODAĆ LIŚĆ LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE, CEBULKĘ I DOPRAWCIE PIEPRZEM.
    NASTĘPNIE PRZECEDZIĆ, ŻEBY BYŁ CZYSTY. WLAĆ Z POWROTEM DO GARNKA ZAGOTOWAĆ I DODAĆ AGAR - MIESZAĆ TRZEPACZKĄ I GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ 2 MINUTY.
    PRZELAĆ DO KILKU NACZYŃ ŻAROODPORNYCH - CHODZI O TO BY POWSTAŁA NAM GALARETKA O GRUBOŚCI OKOŁO 1 CM.
  • 2. TERAZ PESTO - ZMIKSOWAĆ BLENDEREM OLIWĘ Z PIETRUSZKĄ ( około 5 minut ) DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM. PESTO MOŻEMY PODGRZAĆ PRZED PODANIEM DODA TO TO WIĘCEJ AROMATU.
    KAPUSTA Z GRZYBAMI - KAPUSTĘ RAZEM Z POSIEKANYMI GRZYBAMI ZALEWAMY WODĄ I GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM, AŻ KAPUSTA BĘDZIE MIĘKKA. PO UGOTOWANIU ODCEDZAMY DOKŁADNIE Z WODY I CAŁOŚĆ MIKSUJEMY BLENDEREM NA PAPKĘ I DOPRAWIAMY PIEPRZEM.
    PRZED PODANIEM MOŻEMY PODSMAŻYĆ NA MAŚLE I PODAĆ W FORMIE tzw. ŁEZKI, która formujemy dwiema łyżkami lub po prostu w formie kulki.
  • 3. DODATKI Z JABŁKA I PIETRUSZKI - JABŁKA UMYĆ I POKROIĆ RAZEM ZE SKÓRĄ NA 2 - 3 MILIMETROWE PLASTERKI. PIETRUSZKĘ RÓWNIEŻ POKROIĆ W PLASTERKI. ROZGRZAĆ PIEKARNIK I NA JEDNEJ FOLII ALUMINIOWEJ ROZŁOŻYĆ JABŁKA, SKROPIONE SOKIEM Z CYTRYNY, A NA DRUGIEJ PIETRUSZKĘ SKROPIONĄ OLIWĄ I POSYPANĄ SOLĄ MORSKĄ.
    PIECZEMY DO UZYSKANIA MIĘKKOŚCI I ŁADNEGO KOLORU ( około 15 minut w 180 stopniach ).
    PIETRUSZKĘ MOŻECIE RÓWNIEŻ UGOTOWAĆ.

    TERAZ ZOSTAJE NAM TYLKO WYKROJENIE POŻĄDANEGO KSZTAŁTU NASZEJ GALARETKI I SKOMPONOWANIE TALERZA WEDŁUG WASZEJ WIZJI.
    NIE PISAŁEM W SKŁADNIKACH, ALE MOŻECIE ŚMIAŁO DODAĆ JESZCZE KROPKI ZE ŚMIETANY.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować