składniki:
liście nori
szklanka ugotowanego w vegecie ryżu
2 słoiczki kawioru jeden czarny jeden czerwony
jajka
4 paluszki surimi
sól
majonez
keczup
przyprawa do dań chińskich
kolorowy pieprz grubo mielony
Przystawka a la sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ryż doprawiamy solą i grubo zmielonym pieprzem oraz przyprawą chińską, liście nori rozkładamy na macie bambusowej .lekko ciepły ryż rozkładamy na liściach nori następnie smarujemy majonezem wymieszanym z keczupem, przy dolnej krawędzi układamy paluszki surimi wzdłuż liścia i delikatnie zwijamy, na kolejnych liściach z ryżem zamiast paluszków w ten sam sposób rozkładamy kawior, a na następnych ryż zamieniamy na usmażone jajko.
Porady
do przystawki możemy dodać również wędzonego łososia, awokado lub zielonego ogórka.
Komentarze