Przysmak ze słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z boczków wykroić skórę,z kiełbasy zdjąć.
Wszystko razem zmielić oraz czosnek.
Doprawić do smaku pieprzem i solą.Dać na noc do lodówki.
Na drugi dzień do wyparzonych słoików na spód położyć parę ziarenek ziela,dwa ziarenka jałowca i po dwa listki liścia laurowego.
Mięso nakładać do słoików na 3/4 wysokości.Boki przy zakrętkach wytrzeć,zakręcić i dać do wyższego garnka wyłożonego na spodzie ściereczką.
Pasteryzować przez 3 dni.
W pierwszym dniu licząc od momentu wrzenia 60min.
W drugim dniu tak samo.
Na trzeci dzień 40min.
Zostawić w wodzie do wystudzenia,potem nie musi przechowywać się w lodówce.
Taka konserwa spokojnie może nawet rok stać,o ile wcześniej jej się nie zje:)
Komentarze