Przysmak z zielonego groszku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Naprawdę pyszny, mojej wybrednej córce bardzo posmakował.

  • 30 min

Składniki:

  • boczek (lub polędwica, szynka, baleron) pokrojony w kostkę 8 plastrów
    cebula pokrojona 3 łyżki
    groszek mrożony ok. 30 dag
    rosół z kurczaka ¼ szklanki
    śmietana kwaśna ¼ szklanki
    starty parmezan (lub inny ser) ¼ szklanki

Przysmak z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podsmażanie polędwicy do przysmaku z groszkiem. 1. Boczek lub inną wędlinę obsmażyć.
  • Smażenie cebuli z polędwicą. 2. Dodać cebulę i smażyć, aż będzie miękka.
  • Dodanie groszku i rosołu do smażonej polędwicy z cebulą. 3. Odlać zbędny tłuszcz, dodać groszek i wlać rosół. Gotować na wolnym ogniu do miękkości groszku (uważać, by się nie rozgotował).
  • Dodanie śmietany do dania z groszku. 4. Odlać wywar. Dodać śmietanę i ser. Mieszać do połączenia składników. Podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy