Przysmak po wędkarsku

0 (0 ocen)

  • 45 min

Potrawa jest wyjątkowa, ponieważ sama przyrządziłam ze składników, które miałam pod ręką, a że jestem młodą gosposią (22lata) to, że kombinuje i tak bardzo smakuje innym mnie cieszy najbardziej :)

  • 45 min

Składniki:

  • ok. 80 dag filetów z soli (mogą być filety z innej ryby, w zależności od gustu)
    3 cebule
    5 ząbków czosnku
    5 ogórków korniszonach
    5 ogórków kiszonych
    garść świeżej posiekanej pietruszki
    0,5 szklanki oleju
    3łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki ketchupu
    1 łyżka musztardy
    połowa cytryny
    sól, pieprz, wegeta

Przysmak po wędkarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę podzielić na porcje, polać sokiem z cytrynki, doprawić solą, pieprzem i wegetą i schłodzić 10 minut w lodówce. Po tym czasie rybę usmażyć na patelni obtoczoną w mąkę. Czosnek, cebulę, ogórki korniszone i ogórki kiszone pokroić w malutką kosteczkę i wymieszać. Olej zmieszać z koncetratem pomidorowym, ketchupem, musztardą i doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne lekko obtłuścić olejem, ułożyć kawałki ryby. Na rybę wsypać zmieszane warzywa, posypać pietruszką, polać sosem i zapiec w 200st. C 30 minut przykryte folią ('sreberkiem'). Po 30 minutach ściągnąć folię i wsadzić do piekarnika jeszcze na 5 minut.

Porady

Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy