Potrawa jest wyjątkowa, ponieważ sama przyrządziłam ze składników, które miałam pod ręką, a że jestem młodą gosposią (22lata) to, że kombinuje i tak bardzo smakuje innym mnie cieszy najbardziej :)
45 min
Składniki:
ok. 80 dag filetów z soli (mogą być filety z innej ryby, w zależności od gustu)
3 cebule
5 ząbków czosnku
5 ogórków korniszonach
5 ogórków kiszonych
garść świeżej posiekanej pietruszki
0,5 szklanki oleju
3łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
połowa cytryny
sól, pieprz, wegeta
Przysmak po wędkarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę podzielić na porcje, polać sokiem z cytrynki, doprawić solą, pieprzem i wegetą i schłodzić 10 minut w lodówce. Po tym czasie rybę usmażyć na patelni obtoczoną w mąkę. Czosnek, cebulę, ogórki korniszone i ogórki kiszone pokroić w malutką kosteczkę i wymieszać. Olej zmieszać z koncetratem pomidorowym, ketchupem, musztardą i doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne lekko obtłuścić olejem, ułożyć kawałki ryby. Na rybę wsypać zmieszane warzywa, posypać pietruszką, polać sosem i zapiec w 200st. C 30 minut przykryte folią ('sreberkiem'). Po 30 minutach ściągnąć folię i wsadzić do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Komentarze