Przysmak mięsożercy czyli zapiekanka inaczej

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przysmak mięsożercy czyli zapiekanka inaczej jest to sposób na szybki obiad lub kolację. Idealnie pasuje na niedzielny rodzinny obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • 20dag sera żółtego
    0,5kg Kiełbasy wiejskiej wędzonej
    20dag wędliny np.: mortadela, szynka
    1 duża cebula
    2op. makaronu świderki lub inny
    3łyż. śmietany
    koperek suszony
    liść laurowy
    1op. serek topiony ziołowy
    200ml wody
    oregano
    sól
    pieprz

Przysmak mięsożercy czyli zapiekanka inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy. Cebulę, wędlinę i kiełbasę kroimy w kosteczkę a następnie podsmażamy na maśle.
  • Sos ziołowy 2. Przygotowujemy sos ziołowy: wodę, śmietanę, liść laurowy, ser topiony wrzucamy do rondla i zagotowujemy i przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, suszonym koperkiem lub świeżym.
  • ułożone warstwowo :) 3. Do naczynia żaroodpornego układamy poziomami :
    * makaron, kiełbasa podsmażana z cebulą, ser żółty z tarty i sos.
    kolejne warstwy tak samo. ostatnia to makaron z sosem i serem żółtym.
  • image-1onxe23 4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C, całość pieczemy przez 10 minut. Życzę smacznego!

Porady

Przepis jest ma 5 os. Kiełbasę i wędlinę można zastąpić mięsem mielonym lub kurczakiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy