Jednogarnkowe danie z mięsem i warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Danie jednogarnkowe mają kilka fantastycznych zalet: smaki składników świetnie się przenikają, danie jest łatwe w przygotowaniu a po obiedzie nie mamy góry naczyń do zmywania.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 300g ryżu
    500g mięsa mielonego
    2 puszki pomidorów pelatti lub 6 dużych pomidorów bez skórki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 por
    pół selera
    papryka czerwona
    sól, pieprz, ostra papryka

Jednogarnkowe danie z mięsem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

    Na rozgrzanej patelni szklimy posiekany w półplasterki por. Dodajemy mięso doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Kiedy mięso się zetnie dodajemy pokrojone na drobną kartkę warzywa: marchew, pietruszkę seler i czerwoną paprykę. Całość podlewamy pomidorkami pelatti i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
    Doprawiamy do smaku.

    Serwujemy z ryżem, posypane świeżymi ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy