Przysmak grecki - musaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, pokroić w plastry,
2.Podsmażyć na oleju.
3.Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć
4.Pomidory sparzyć, pokroić.
5.Do podsmażonej cebuli dodać mięso, chwilę smażyć, dodać pomidory. Zalać winem i dusić aż odparuje sok.
6.Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry, lekko opruszyć solą, odstawić na 15 min.
7.6. Bakłażany dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym, opruszyć mąką
8.Smażyć na złoty kolor.
9.Masło rozpuścić, dodać mąkę , chwilę smażyć aby nie przerumieniła się. Zalać zimnym mlekiem. Doprawić do smaku solą.pieprzem, gałkę muszkatołową. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając aż zgęstnieje.
Komentarze