Przysmak grecki - Musaka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Mój niedzielny obiad . Przepis otrzymałam od znajomej.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 80 dkg mięsa mielonego wieprzowiny
    1 kg bakłażanów
    2 cebule
    30 dkg ziemniaków
    4 pomidory
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka białego wina
    olej do smażenia
    8 dkg sera żółtego
    2 łyżki mąki
    sól.pieprz
    sos beszamelowy:
    4 dkg masła
    4 dkg mąki
    1/2 l mleka
    gałka muszkatołowa
    sól.pieprz

Przysmak grecki - musaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-08kbhfd 1. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry,
  • image-0sd8yii 2. Podsmażyć na oleju.
  • image-1ubyrgw 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć
  • image-0lboc2o 4. Pomidory sparzyć, pokroić.
  • image-0rmug4k 5. Do podsmażonej cebuli dodać mięso, chwilę smażyć, dodać pomidory. Zalać winem i dusić aż odparuje sok.
  • image-08rnaf3 6. Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry, lekko opruszyć solą, odstawić na 15 min.
  • image-1pv3uqn 7. 6. Bakłażany dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym, opruszyć mąką
  • image-268xr9l 8. Smażyć na złoty kolor.
  • image-1tfjiq8 9. Masło rozpuścić, dodać mąkę , chwilę smażyć aby nie przerumieniła się. Zalać zimnym mlekiem. Doprawić do smaku solą.pieprzem, gałkę muszkatołową. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając aż zgęstnieje.
  • image-1ch6bgl 10. Naczynie żaroodporne posmarować olejem i układać warstwami : bakłażany, ziemniaki, mięso. Każdą warstwę polewać sosem. Zakończyć warstwą bakłażanów.
  • image-0rwndbp 11. Posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 40 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy