Przysmak ananasowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przysmak ananasowy to klasyczne ciasto z oryginalnym nadzieniem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka: 1.5 szklanki
    - cukier waliniowy: 1 opakowanie
    - proszek co pieczenia: 2 łyżki
    - ananasy puszka w kostkach: 1 puszka
    - margaryna: 1 łyżka
    MASA::
    - jajka: 2 sztuki
    - masło: 4 łyżki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - cukier waniliwy: 1 opakowanie
    - wiórki kokosowe: 20 dekagramów

Przysmak ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, po czym powoli wlewać ½ szklanki zimnej wody, wsypać mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić margaryną, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Jajka rozmącić. Masło stopić w rondelku, dodać cukier, cukier waniliowy i, ciągle mieszając, wlać jajka, zagotować. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
  • 3. Na cieście rozłożyć kawałki osączonego ananasa, polać ½ szklanki syropu z puszki. Na wierzchu rozłożyć masę kokosową i wstawić do piekarnika. Piec w tej samej temperaturze 20 minut. Gotowe ciasto pokroić na porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy