Przezroczysty deser arbuzowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekki orzeźwiający deser idealny na upały. Na pewno się nim schłodzimy. Arbuz w połączeniu z galaretką przezroczystą idealnie się komponuje. Polecam zrobić od razu większą porcję bo szybko zniknie. Z przezroczystej galaretki możemy wyczarować cuda dodając przeróżne owoce.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 galaretka przezroczysta
    250 g arbuza czerwonego
    250 g arbuza żółtego
    1/2 szklanki śmietany 36 %
    100 g malin
    mięta świeża
    kilka borówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Przezroczysty deser arbuzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z galaretki odkładam jedną łyżeczkę proszku. Pozostałą wsypuję do 350 ml gorącej wody i rozpuszczam oraz studzę. Pudełeczko plastikowe wielkość od borówek wykładam je całe folią spożywczą. Wlewam 1/3 galaretki. Z arbuza wycinam specjalnym nożykiem kulki. Na dno wykładam kilka listków mięty, dodaję żółte kulki arbuza i wstawia do lodówki aż stężeje. Na tą warstwę wykładam kulki czerwonego arbuza, dodaję pestki które są zdrowe i jadalne i zalewam 1/3 galaretki.Wstawiam do lodówki do stężenia. Do pozostałej galaretki dodaję mus z blendowanego arbuza żółtego i wylewam na deser. Wstawiam do lodówki na noc.

    Siedem malin przekładam na sitko i przecieram, przelewam śmietanką, powstanie malinowa śmietana. Ubijam na sztywno. Łyżeczkę galaretki którą odłożyliśmy rozpuszczam w łyżce gorącej wody, jak przestygnie lekko dodaję śmietany odrobinę i dolewam do reszty śmietany. Wstawiam do lodówki do stężenia. Deser dekoruję śmietaną, malinami, z pozostałych owoców robię szaszłyki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz Borówki amerykańskie Galaretka Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować