przetwory na zimę - żurawina do herbaty ucierana na zimno

  • wyświetlono: 137 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

O zaletach żurawiny i jej cudownym wręcz wpływie na nasze zdrowie napisano już wiele. Dzisiaj proponuję Wam przepis na zimową galaretkę z surowej żurawiny. Tak przygotowana żurawina jest doskonałym dodatkiem do herbaty, ale także pieczywa, naleśników czy deserów. Jest znakomita na jesienno - zimowe chłody. Żeby pozbyć się nieco naturalnej goryczy wkładam umytą i przebraną żurawinę na noc do zamrażarki.

Dorota T
  • 1 porcje
  • 20min

Składniki

1/2 kg przemrożonej żurawiny
1/2 kg cukru

Sposób przygotowania przepisu:

przetwory na zimę - żurawina do herbaty ucierana na zimno

  • 1. Żurawinę rozmrażam i blenduję (można też zmielić owoce w maszynce do mięsa). Dodaję cukier i dalej miksuję do momentu, aż przy smakowaniu nie będą wyczuwalne kryształki cukru. Przekładam do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcam. Nie pasteryzuję. Przechowuję w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ŻurawinaPrzetworyna zimęgalaretka z żurawinysurowa żurawina

Komentarze

Podobne przepisy

przetwory na zimę - ogórki kiszone

Dodane przez: babka w formie

przetwory na zimę - ogórki kiszone

Dziś, w przerwie między kolejnymi...

Koperek na zimę do zamrażarki

Dodane przez: Beata12

Koperek na zimę do zamrażarki

Zimą możemy się cieszyć pysznym...

przetwory na zimę - ogórki kiszone na zupę

Dodane przez: babka w formie

przetwory na zimę - ogórki kiszone na zupę

Kolejny przepis na ogórki kiszone,...

botwina do sloików

Dodane przez: majka190382

BOTWINA DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ

Wszyscy bardzo lubimy botwinę,...

Buraczki na zimę do słoików

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Buraczki na zimę do słoików

Buraczki na zimę do słoików to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE