kompot z truskawek

5 (151 ocen)

Pyszny truskawkowy kompocik pachnący truskawkami zamknięty na potem.

Składniki:

  • 2 kg truskawek
    1 kg cukru
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kompot z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z truskawek usunąć szypułki, opłukać je i osączyć. Następnie przełożyć do garnka, wlać wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować od czasu do czasu mieszająć. Gotować ok 5 minut. Następnie przełożyć/przelać do słoików. Zakręcić, postawić do góry dnem i przykryć ręcznikiem, zostawić do wystygnięcia. I kompocik na zimę gotowy. Nie trzeba pasteryzować. Owoce można wykorzystać i zmiksować razem z odrobiną soku i jogurtem i przygotować zimową wersje makaronu z truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować