Pyszne, orzeźwiające ciasto, które rozpływa się w ustach. Idealne na upalne dni. Gorąco polecam.
Składniki:
Ciasto (blaszka 25 na 40):
20 dag mąki,
pół kostki margaryny,
3 żółtka,
5 dag zmielonych migdałów,
łyżka śmietany,
łyżeczka proszku do pieczenia,
10 dag cukru pudru,
opakowanie cukru waniliowego,
Nadzienie:
70 dag rabarbaru,
7 łyżek cukru,
pół szklanki wody
Masa serowa:
50 dag twarogu,
15 dag cukru pudru,
opakowanie cukru waniliowego,
3 jajka,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
sok z cytryny,
pół litra śmietany kremówki,
Wierzch ciasta:
50 dag truskawek,
2 truskawkowe galaretki
Zapiekany sernik z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto, oziębić, wyłożyć na blaszkę i podpiec ok. 15 minut.
2.Nadzienie:
Rabarbar opłukać, obrać i pokroić w drobne kawałki. Następnie dodać cukier oraz wodę i zasmażyć na marmoladę. Następnie wyłożyć na podpieczone ciasto. Potem wyłożyć herbatniki.
3.Masa serowa:
Ser zemleć, dodać cukier, żółtka, cukier waniliowy, sok z cytryny i dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać pianę ubitą z białek, ubitą śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na herbatniki, piec ok. 40 minut i ostudzić.
4.Wykończenie:
Truskawki opłukać, pokroić i ułożyć na serze. Następnie zalać tężejącymi galaretkami (rozpuszczonymi w 3 szklankach wody). Najlepiej podawać na drugi dzień. Ciasto jest pyszne! Smacznego.
Komentarze