przepyszny lin pieczony w boczku

0 (0 ocen)

  • 60 min

bardzo ciekawe połączenie boczku i ryby ....

  • 60 min

Składniki:

  • 1duży lin lub 2małe
    boczek nie za tłusty pokrojony najlepiej w dłgie cienkie plastry...można kupić gotowe w Biedronce
    przyprawa do ryb lub zioła dobrane według własnego gustu ,ja dodaję mieszankę ziół gotową lub prowansalskie
    cytryna
    zielony koper lub pietruszka do środka ryby
    oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
    sól

Przepyszny lin pieczony w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. rybę oczyścić ,ja głowę odrzucam ,płetwy również ,kto lubi to można w całości przyrządzać,
    nacieram w środku i na zewnątrz przyprawą lub ziołami,
    do środka wkładam cytrynę pokrojoną w plastry ,da ona świetny aromat,
    wkładam do środka ryby również pietruszkę lub koper ,ja akurat miałam kolendrę i też było ok
    następnie owijam rybkę szczelnie wokół plastrami boczku,posypuję trochę pieprzem ,skrapiam oliwą i wkładam do formy odkrytej
    piekę w piekarniku na 180stopni ok 30minut pod koniec daję na pięc minut na 200 aby boczuś pięknie zrumienił się....i gotowe ..smacznego

Porady

moje rady to ..lina nie skrobię tylko skrapiam octem i porządnie szlamuję . następna rada to czas pieczeni który zależy od wielkości ryby i trzeba go indywidualnie dopasować

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy