1duży lin lub 2małe
boczek nie za tłusty pokrojony najlepiej w dłgie cienkie plastry...można kupić gotowe w Biedronce
przyprawa do ryb lub zioła dobrane według własnego gustu ,ja dodaję mieszankę ziół gotową lub prowansalskie
cytryna
zielony koper lub pietruszka do środka ryby
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
sól
Przepyszny lin pieczony w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.rybę oczyścić ,ja głowę odrzucam ,płetwy również ,kto lubi to można w całości przyrządzać,
nacieram w środku i na zewnątrz przyprawą lub ziołami,
do środka wkładam cytrynę pokrojoną w plastry ,da ona świetny aromat,
wkładam do środka ryby również pietruszkę lub koper ,ja akurat miałam kolendrę i też było ok
następnie owijam rybkę szczelnie wokół plastrami boczku,posypuję trochę pieprzem ,skrapiam oliwą i wkładam do formy odkrytej
piekę w piekarniku na 180stopni ok 30minut pod koniec daję na pięc minut na 200 aby boczuś pięknie zrumienił się....i gotowe ..smacznego
Porady
moje rady to ..lina nie skrobię tylko skrapiam octem i porządnie szlamuję .
następna rada to czas pieczeni który zależy od wielkości ryby i trzeba go indywidualnie dopasować
Komentarze