Przepyszne toffi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smakuje jak ciasteczko. Moja rodzina je uwielbia.Ciasto łatwe w przygotowaniu i tanie:)

  • 60 min

Składniki:

  • kostka margaryny
    2 szklanki mąki tortowej(przesianej)
    5 żółtek
    łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru
    250ml kremówki 30 proc.
    250ml mleka słodzonego skondensowanego

Przepyszne toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • toffi 1. Puszkę mleka gotujemy w garnku z wodą przez 2,5 h.
    Margarynę, mąkę żółtka, cukier i proszek łączymy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i rozwałkujemy na cienkie placki. Pieczemy każdy przez ok 20 min w 180 stopniach.
    Ubijamy kremówkę i wykładamy na ostygnięty placek. przykrywamy drugim.
    Masę toffi powstałą z mleka wylewamy na wierzch. Można posypać orzechami. Ja osobiście wolę bez żadnych dodatków.

Porady

Uwaga! Mleko przed otwarciem musi być wystudzone, inaczej może wystrzelić. Ja rozwałkowując placki posypuje je obficie mąką, ponieważ mogą się kleić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy