Przepyszne rogaliki z nadzieniem żurawinowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis dedykuje wszystkim, kochającym tego typu przekąski :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 700 g mąki pszennej typu 500
    - 50 g drożdży świeżych
    - 100 g margaryny lub masła
    - 150 g sacharozy lub cukru pudru
    - 250 ml mleka
    - 3 żółtka
    - 1 jajko
    - 3 białka ( do posmarowania rogalików przed pieczeniem)
    - 3 łyżeczki cukru waniliowego lub kokosowego
    - dżem żurawinowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Rogaliki Dżemy Przekąski

Przepyszne rogaliki z nadzieniem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodajemy drożdże, zalewamy 50 ml mleka, dodajemy łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Składniki mieszamy, po powstaniu rozczynu przykrywamy ściereczką zostawiając w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy resztę mąki, margarynę, sacharozę, mleko, żółtka, jajko, cukier waniliowy, mieszamy energicznie do czasu wyrobienia się ciasta
  • 3. Następnie, po wyrobieniu ciasta przekładamy je do oddzielnej miski oprószonej delikatnie mąką. Przykrywamy ponownie ściereczką odstawiając w ciepłe miejsce. Czekamy 40 minut na ponowne wyrośnięcie.
  • 4. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części. Wykładamy je na stół wcześniej delikatnie posypany mąką i rozwałkujemy ciasto na grubość1 cm w kształt koła. Koło dzielimy na trójkąty zawijając od strony jego podstawy ku wierzchołkowi i smarując delikatnie dżemem.
  • 5. Wyrobione rogaliki wykładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 8 - 10 minut.

Porady

Idealne do konsumpcji podczas rodzinnych spotkań :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche rogaliki

To może cię zainteresować