Najlepsze pączki na świecie!

4.5 (158 ocen)

  • 4 min

Pączki są naprawdę pyszne a na dodatek wcale nie trudne do wykonania! Sama jestem amatorem pączkowym ;)

  • 4 min

Składniki:

  • 600 g mąki
    100 g masła
    1/2 szklanki cukru + 1 łyżka do drożdży
    20 g świeżych drożdży
    250 ml letniego mleka + trochę do zalania drożdży
    ok. 30g cukru wanilinowego
    kilka kropel olejku waniliowego
    3 jajka
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki wódki (może być dowolny alkohol)
    1 litr oleju do smażenia
    dowolne nadzienie, u mnie konfitura z róży
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pączki

Najlepsze pączki na świecie! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn z drożdży - zalać drożdże odrobiną letniego mleka i wsypać łyżkę cukru, szybko zamieszać i odstawić, aż wyrosną.
  • 2. Masło rozpuścić.
  • 3. Do miski wsypać mąkę i dodać wszystkie składniki, z wyjątkiem masła, które dodać dopiero na samym końcu. Gdy drożdże zwiększą swoją objętość, dodać do mąki. Na końcu wlać rozpuszczone masło. Ugniatać ciasto przez jakiś czas, a następnie odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 h.
  • 4. Po 2h rozwałkować ciasto na stolnicy posypanej mąką na grubość ok 1,5 cm. Wycinać okrągłe pączki (ja to robię kuflem). Układać na blaszce i pozostawić jeszcze na 1 h do wyrośnięcia.
  • 5. Po tym czasie wlać olej do dużego garnka, rozgrzać do odpowiedniej temperatury i smażyć pączki z dwóch stron, uważając, aby się nie przypaliły. Po usmażeniu układać na papierze.
    Nadziewać szprycą z końcówką do pączków dowolnie wybranym nadzieniem.
    Następnie wystarczy je polukrować albo posypać cukrem pudrem, chociaż z lukrem są o wiele smaczniejsze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować