Pączki są naprawdę pyszne a na dodatek wcale nie trudne do wykonania! Sama jestem amatorem pączkowym ;)
4 min
Składniki:
600 g mąki
100 g masła
1/2 szklanki cukru + 1 łyżka do drożdży
20 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka + trochę do zalania drożdży
ok. 30g cukru wanilinowego
kilka kropel olejku waniliowego
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki wódki (może być dowolny alkohol)
1 litr oleju do smażenia
dowolne nadzienie, u mnie konfitura z róży
Najlepsze pączki na świecie! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn z drożdży - zalać drożdże odrobiną letniego mleka i wsypać łyżkę cukru, szybko zamieszać i odstawić, aż wyrosną.
2.Masło rozpuścić.
3.Do miski wsypać mąkę i dodać wszystkie składniki, z wyjątkiem masła, które dodać dopiero na samym końcu. Gdy drożdże zwiększą swoją objętość, dodać do mąki. Na końcu wlać rozpuszczone masło. Ugniatać ciasto przez jakiś czas, a następnie odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 h.
4.Po 2h rozwałkować ciasto na stolnicy posypanej mąką na grubość ok 1,5 cm. Wycinać okrągłe pączki (ja to robię kuflem). Układać na blaszce i pozostawić jeszcze na 1 h do wyrośnięcia.
5.Po tym czasie wlać olej do dużego garnka, rozgrzać do odpowiedniej temperatury i smażyć pączki z dwóch stron, uważając, aby się nie przypaliły. Po usmażeniu układać na papierze.
Nadziewać szprycą z końcówką do pączków dowolnie wybranym nadzieniem.
Następnie wystarczy je polukrować albo posypać cukrem pudrem, chociaż z lukrem są o wiele smaczniejsze.
Komentarze