Przepyszne leczo

0 (0 ocen)

  • 45 min

Znakomity sposób na letnio-jesienny, sezonowy obiad.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
    3 młode cukinie,
    3 cebule,
    2 marchewki,
    4 duże pieczarki,
    4 duże, dojrzałe pomidory,
    2 czerwone papryki,
    70 g. koncentratu pomidorowego,
    2 liście laurowe,
    4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu,
    sól,
    pieprz,
    przyprawa uniwersalna,
    majeranek,
    natka pietruszki lub selera,
    6 parówek wieprzowych,
    podgardle lub boczek,
    olej,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Przepyszne leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, solimy i podsmażamy na oleju na złoty kolor..

    2. Cukinię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w średnią kostkę. Dodajemy do cebuli, i dusimy pod przykryciem około 10 minut często mieszając

    3. Gdy cukinia zmięknie przekładamy ją do innego garnka. Młode cukinie myjemy i razem ze skórką kroimy w półplasterki. Dusimy na oleju pod przykryciem do momentu odparowania wody.

    4. W tym czasie paprykę kroimy w małą kostkę i wrzucamy do cukinii. Dusimy, aż będzie miękka. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę. Dodajemy do cukinii i papryki i doprowadzamy do zagotowania.

    5. Powstały sos mieszamy z cukinią w osobnym garnku, doprawiamy do smaku przyprawa uniwersalna, solą, pieprzem oraz liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.

    6. Warzywa dusimy do miękkości, marchewkę zcieramy na tarce o małych otworkach i dodajemy. Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy i dodajemy do pozostałych warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.

    7. Podgardle lub boczek podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone w plasterki parówki, pokrojone w półplasterki pieczarki i łączymy z warzywami.

    8. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować