Przepyszna sałatka z białej rzodkwi i ogórków konserwowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. umyj rzodkiew- sopel lodu i świeży ogórek
2. obieraczką do warzyw pokrój warzywa w cieniutkie , długie plastry
3. każde z pokrojonych warzyw oddzielnie posól , odstaw na 10-15 minut
4. obieraczką do warzyw pokrój wzdłuż ogórki konserwowe i odstaw – odlej nadmiar zalewy
5. boczek pokrój w cieniutkie plasterki i obsmaż na patelni grillowej lekko rumieniąc- odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku .
6. przygotuj sos z tartego chrzanu – zetrzyj chrzan bardzo drobno, dodaj łyżkę soku z cytryny dodaj sól, odrobinę cukru, pieprz , oliwę i dobrze wymieszaj
7. rzodkiew i ogórka odsącz z nadmiaru wody
8. obierz jabłko, oddziel gniazda nasienne i pokrój połówkę w wąskie cząstki- skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniała.
9. Warzywa i cząsteczki jabłka ułóż dekoracyjnie na półmisku, ułóż zrumieniony boczek i polej przygotowanym sosem chrzanowym a następnie posyp sałatkę drobno posiekaną cebulką .
Porady
Podaj z grzankami .
Przepyszna i sycąca sałatka np na kolację we dwoje !
Komentarze