Przepyszna sałatka z białej rzodkwi i ogórków konserwowych

4.51 (196 ocen)

  • 40 min

Wspaniała, lekka i prosta warzywno-owocowa

  • 40 min

Składniki:

  • 2 średniej wielkości białe rzepy ( sople)
    1 świeży ogórek sałatkowy
    1-2 ogórki konserwowe
    ½ jabłka deserowego( prince, golden delicjus)
    15 dkg dobrej jakości wędzonego surowego
    boczku

    sos:
    4 łyżki drobniutko startego chrzanu
    1-2 cebulki dymki
    sok z cytryny
    4 łyżki oliwy sałatkowej
    cukier, sól, biały mielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki

Przepyszna sałatka z białej rzodkwi i ogórków konserwowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. umyj rzodkiew- sopel lodu i świeży ogórek
    2. obieraczką do warzyw pokrój warzywa w cieniutkie , długie plastry
    3. każde z pokrojonych warzyw oddzielnie posól , odstaw na 10-15 minut
    4. obieraczką do warzyw pokrój wzdłuż ogórki konserwowe i odstaw – odlej nadmiar zalewy
    5. boczek pokrój w cieniutkie plasterki i obsmaż na patelni grillowej lekko rumieniąc- odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku .
    6. przygotuj sos z tartego chrzanu – zetrzyj chrzan bardzo drobno, dodaj łyżkę soku z cytryny dodaj sól, odrobinę cukru, pieprz , oliwę i dobrze wymieszaj
    7. rzodkiew i ogórka odsącz z nadmiaru wody
    8. obierz jabłko, oddziel gniazda nasienne i pokrój połówkę w wąskie cząstki- skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniała.
    9. Warzywa i cząsteczki jabłka ułóż dekoracyjnie na półmisku, ułóż zrumieniony boczek i polej przygotowanym sosem chrzanowym a następnie posyp sałatkę drobno posiekaną cebulką .

Porady

Podaj z grzankami . Przepyszna i sycąca sałatka np na kolację we dwoje !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Chrzan Jabłka Ogórek Rzepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować