Przepyszna potrawka jagnięca tagine z ryżem

0 (0 ocen)

Potrawa jest niezwykle aromatyczna. Podana na mięciutkim ryżu bardzo ładnie się prezentuje.

Składniki:

  • - mięso jagnięce z kostką lub pokrojona na kawałki
    - 2 cebule
    - 4 ząbki czosnku
    - łyż. papryki słodkiej i kminku
    - łyżeczka kurkumy, cynamonu, ginger ( lub odrobina soku z cytryny)
    - pół łyżeczki pieprzu
    - szczypta kardamonu
    - szklanka bulionu
    - puszka pomidorów + 2 łyż. przecieru

Przepyszna potrawka jagnięca tagine z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podsmażamy mięso na brązowo.
    Dodajemy pokrojoną cebulę, dalej smażymy ok 2 min.
    Dodajemy przyprawy, dalej smazymy chwilę, po czym zalewamy bulionem, pomidorami i przecierem.
    Wszystko razem trzeba zagotować, przykryć i gotować godzinę.

    Jeśli danie robiliśmy z mięsem kostkami , należy przed podaniem zdjąć z nich mięsko i przełożyć do potrawy. Doprawic solą pieprzem i wyłożyć na ryż. :))

    Danie jest proste i smaczne. Pozdrawiam

Porady

Kilka rad odnośnie przyrządzenia doskonałego ryżu: - ryż należy dokładnie opłukać ze skrobi pod zimną wodą - wrzucić na suchą patelnię i podpiec chwilkę - dodać oleju i podsmażyć ryż około minutki - zalać wodą, posolić i przykryć pokrywką ( Na 1 szklankę ryżu szklanka wody) kiedy woda wsiąknie wyłączyć ogień i odstawić pod przykryciem Przed samym podaniem dania jeśli ryż nie jest jeszcze miękki doac pół szkl wody i gotować chwile pod przykryciem. Wtedy ryż będzie świetnie się prezentował.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy