Przepisy wielkanocne: zupa chrzanowa i babka wielkanocna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dwie propozycje, które moim zdaniem są odpowiednie: Babka wielkanocna to oczywiście obowiązkowa pozycja ( nie znam nikogo kto nie robił/kupił jej na święta). Drugie danie to zupa chrzanowa, która jest smaczną alternatywą dla osób nie lubiących barszczu białego lub żurku oraz chcących urozmaicić swoje tradycyjne menu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zupa chrzanowa
    – Chrzan tarty 200 – 300 g ( przepis na chrzan tutaj )
    – Pietruszka 2 szt
    – Cebula 2 szt
    – Ziemniaki 4 szt
    – Czosnek 3 ząbki
    – Seler 1/2 szt
    – Liść laurowy 2 szt
    – Ziele angielskie 6 szt
    – Majeranek suszony 2 łyżeczki
    – Woda 2 l
    – Mleko 100 ml
    – Jajka przepiórcze 6 szt
    – Kiełki brokuły lub rzodkiewki do dekoracji
    – Pieprz i sól do smaku

    Babka wielkanocna
    – Jajka 5 szt
    – Mąka 2 i 1/2 szklanki
    – Cukier 1 i 1/2 szklanki
    – Olej 1/2 szklanki
    – Oranżada Hellena ( czerwona lub pomarańczowa ) 1/2 szklanki
    – Cukier waniliowy 1 szt
    – Proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Przepisy wielkanocne: zupa chrzanowa i babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa chrzanowa
    Zaczynam od obrania i pokrojenia warzyw. Cebulę kroimy w kostkę, a pietruszkę w plastry. Czosnek siekamy. Ziemniaki i seler również kroimy w kostkę (może być grubsza). W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebule razem z czosnkiem przez około 2-3 minuty cały czas mieszając. Następnie dorzucamy do garnka wszystkie warzywa. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i sól. Zalewamy wszystko wodą i mlekiem. Gotujemy do miękkości warzyw. W między czasie przygotujemy jajka. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy jajka sadzone, ale tak aby żółtko jeszcze nie było ścięte. Gdy warzywa w zupie będą już miękkie wyciągamy liście laurowe i ziela angielskie. Następnie dodajemy chrzan i majeranek. Wszystko blendujemy na gładki krem. Na samym końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z sadzonym jajkiem przepiórczym i kiełkami.

    Babka wielkanocna
    Przepis na tą genialną babkę dostałem od cioci. Dla mnie bardzo zaskakujący jest jeden ze składników. Podobno kluczowy czyli oranżada, koniecznie Hellena ( i to nie jest reklama ). Gdy przeczytałem ten przepis pierwszy raz od razu mi się spodobał ze względu na swoją prostotę. Dodatkowo nie ma opcji żeby babka z niego nie wszyła! Tak powiedziała mi ciocia, która co roku piecze takie babki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Wielkanocna zupa chrzanowa

To może cię zainteresować