Murzynek

4.47 (168 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Murzynek to chyba najpopularniejsze ciasto w naszym kraju. Zwany również jako Bambo. Kakaowy smak czekoladowa polewa to ważne atuty tego wypieku. To jak zrobić taki placek kakaowy dowiesz się oglądając prezentowany filmik.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Potrzebne produkty:
    3 szklanki mąki
    3 łyżeczki kakao
    1 przyprawa do piernika
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    Dżem lub powidła
    1 paczka rodzynek
    Orzechy włoskie (opcjonalnie ).
Wystaw ocenę:

4.47 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek

Murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą celem ich namoczenia.
  • 2. Mąkę przesiewamy do mąki dodajemy kakao, sodę, cukier, cukier waniliowy i przyprawę do piernika całość mieszamy. Następnie do tego wlewamy dwie szklanki mleka i pół szklanki oleju. Po czym wszystko mieszamy między czasie dodając dżem lub powidła i namoczone rodzynki.
  • 3. Przygotowaną masę wlewamy do foremki wyściełanej papierem do pieczenia.
    Pieczemy piekarniku który wcześniej nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza, przez koło 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować