Przepis na faszerowane udko z kostką.

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Oczywiście roladki można zrobić bez włożonej kości, która w tym daniu, jest tylko dekoracją.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    15 dkg tłusta wieprzowina
    10 dkg pieczarki
    1 cebula
    3 kromki chleb tostowy
    Sól, pieprz, majeranek
    5 dkg rodzynki sułtańskie ( wcześniej namoczone) [TUTAJ]
    150 ml bulionu z drobiu
    Olej do smażenia

Przepis na faszerowane udko z kostką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka delikatnie wytrybować z kości, tak żeby nie uszkodzić skóry. Dłuższe kości oddzielić od stawu, pozostawić, usunąć szpilkę.
    Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Mięso zmielić razem z przesmażonymi pieczarkami, cebulą i chlebem tostowym.
    Całość wyrobić na jednolitą masę, dodać przyprawy.
    Farszem napełnić płaty udek, włożyć odłożone kości, zwinąć i całość obwinąć nitką kucharską. Obsmażyć na patelni, przełożyć na blachę i piec w piekarniku 170C około 40 minut. W trakcie pieczenia podlać bulionem, pod koniec dodać rodzynki.
    Po wyjęciu z piekarnika, zdjąć nitkę. Ułożyć na talerzu i podlać wytworzonym sosem z rodzynkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2013

Komentarze

Podobne przepisy