Przepiórcze gniazdo rozmaitości

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna, szybka i efektownie wyglądająca sałatka

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mix sałat (garść): 2 sztuki
    - rukola (garść mała): 1 sztuka
    - rzodkiewka: 3 sztuki
    - ogórek: 1 sztuka
    - jajka przepiórcze: 6 sztuk
    - majonez: 1 łyżka
    - śmietana 12% (gęsta): 2 łyżki
    - jogurt bałkański lub gęsty jogurt naturalny: 2 łyżki
    - czosnek (ząbek): 1 sztuka
    - szczypiorek pokrojony: 2 łyżki
    - sól pieprz do smaku: 1 sztuka

Przepiórcze gniazdo rozmaitości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepiórcze jajka gotujemy na twardo- 4 minuty we wrzątku. W tym samym czasie mieszamy jogurt ze śmietaną i majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Ogórka dokładnie myjemy, przecinamy na dwie części i jedną połówkę dodatkowo wzdłuż na pół. Z połówki ogórka wydrążamy miąższ i kroimy w cieniutkie plasterki- ja użyłam obieraczki do warzyw. Układamy na talerzu w formie okręgu. Na plastry ogórka kładziemy opłukany i osączony mix sałat, następnie pokrojoną w cienkie plasterki rzodkiewkę. Pozostałą połówkę ogórka obieramy ze skórki, kroimy w cienkie talarki i układamy na rzodkiewkę. Warzywa polewamy sosem. Przykrywamy umytą rukolą, na którą kładziemy przepiórcze jajeczka. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy