Przekładany piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka miksujemyz cukrem na puszystą masę , najpierw sparzamy skorupki.
2.1 szklankę mąki łaczymy z łyżeczką sody i tak czynność powtarzamy przy kolejnym łaczeniu masy z mąką . Odstawiamy
3.Do masy jajecznej dodajemy pierwszą porcję mąki wymieszanej z sodą miksujemy a następnie bardzo powoli olej (cienkim strumieniem), Całość miksujemy na średnich obrotach .
4.Dodajemy do masy pierwszą porcję mąki wymieszanej z sodą. całość miksujemy. Jeśli już ciasto będzie zbyt gęste możemy dodlewać letnią herbatę aby rozluźnić konsystencję.
5.Następnie dolewamy słoiczek miodu. Miksujemy
6.Dodajemy trzecią porcję mąki wymieszanje z sodą.W między czasie dolewamy herbatę. Miksujemy
7.Dodajemy do powstałej masy przyprawę do piernika. Całość miksujemy.
8.Dodajmy letniej mocnej herbaty. Miksujemy
9.Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blachę o wymiarach 34x24 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta. Pieczemy 35-45 minut w temperaturze 150 st. W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa ciasta
10.MASA :
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje; studzimy. W misce miksujemy miękkie masło i cały czas miksując, dodajemy partiami kaszę mannę.
11.Pierwszą część ciasta smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy pozostałym dżemem i równo rozsmarowujemy pozostałą masą. Całość przykrywamy trzecim ciastem. Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła, możemy przycisnąć deską.
Porady
Proponuje najpierw zacząć od wykonania masy, gdy kasza będzie się studziła upieczemy ciasto.
Komentarze