Przekładany piernik

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jest to smak mojego dzieciństwa.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • CIASTO

    1 szklanka cukru
    4 jajka
    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki oleju
    przyprawa do piernika
    3 łyżeczki sody
    miód pszczeli (ja użyłam wielokwiatowego)
    1 duży kubek letniej mocnej herbaty
    MASA
    1 szklanka cukru
    1 słoik dżemu np. pożeczkowego
    8 łyżek kaszy mannej
    3/4 l mleka
    1 kostka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Przekładany piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miksujemy jaja 1. Jajka miksujemyz cukrem na puszystą masę , najpierw sparzamy skorupki.
  • mąkę łączymy z łyżeczką sody 2. 1 szklankę mąki łaczymy z łyżeczką sody i tak czynność powtarzamy przy kolejnym łaczeniu masy z mąką . Odstawiamy
  • powoli dodajemy do masy olej 3. Do masy jajecznej dodajemy pierwszą porcję mąki wymieszanej z sodą miksujemy a następnie bardzo powoli olej (cienkim strumieniem), Całość miksujemy na średnich obrotach .
  • dodajemy pierwszą porcję mąki wymieszanej z sodą. 4. Dodajemy do masy pierwszą porcję mąki wymieszanej z sodą. całość miksujemy. Jeśli już ciasto będzie zbyt gęste możemy dodlewać letnią herbatę aby rozluźnić konsystencję.
  • Natępnie dodlewamy słoik miodu 5. Następnie dolewamy słoiczek miodu. Miksujemy
  • dld[ 6. Dodajemy trzecią porcję mąki wymieszanje z sodą.W między czasie dolewamy herbatę. Miksujemy
  • Dodajemy do masy przyprawę do piernika 7. Dodajemy do powstałej masy przyprawę do piernika. Całość miksujemy.
  • Po dodaniu herbaty całość miksujemy 8. Dodajmy letniej mocnej herbaty. Miksujemy
  • upieczone ciasto 9. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blachę o wymiarach 34x24 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta. Pieczemy 35-45 minut w temperaturze 150 st. W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa ciasta
  • wykonanie masy z kaszy mannej 10. MASA :
    Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje; studzimy. W misce miksujemy miękkie masło i cały czas miksując, dodajemy partiami kaszę mannę.
  • przekładany piernik "ciasto masa dżem" 11. Pierwszą część ciasta smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy pozostałym dżemem i równo rozsmarowujemy pozostałą masą. Całość przykrywamy trzecim ciastem. Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła, możemy przycisnąć deską.

Porady

Proponuje najpierw zacząć od wykonania masy, gdy kasza będzie się studziła upieczemy ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować