Przekładaniec z zielona galaretką tzw. zielone oczy carycy

  • wyświetlono: 392 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

smaczny i wykwintny- ciasto czasochłonnne ale od czasu do czasu warto przygotowac to ciasto i delektowac sie róznorodnościa smaków:)-polecam:)

bozena
  • 140min

Składniki

Składniki
Ciasto jasne
- 6 białek;
- szczypta soli;
- 3/4 szklanki cukru;
- 1 czubata szklanka mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżka octu;
- 1/3 szklanki oleju;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.C
Ciasto ciemne:
- 6 żółtek;
- 2 jajka;
- 5 łyżek cukru;
- 4 łyżki mąki pszennej;
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 2 łyżki kakao;
- 1/3 szklanki oleju.
Masa budyniowa:
około 700 ml mleka;
- 2 budynie waniliowe;
- 4 łyżki cukru;
- opakowanie cukru z prawdziwa wanilią
- 250 g miękkiego masła;
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej;


Poncz
- 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody;
- około 5 łyżek soku z cytryny;
- 2 łyżki cukru.
a takze:

- 2 opakowania galaretki agrestowej
- 700 ml gorącej wody;
- około 20- 22 sztuk okrągłych biszkoptów;
- filizanka mocnej kawy
oraz
polewa czekoladowa

Sposób przygotowania przepisu:

Przekładaniec z zielona galaretką tzw. zielone oczy carycy

  • 1. 1.Ciasto białkowe:Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodaję cukier, wlewam olej oraz ocet cały czas miksując. Do ubitej piany partiami wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszam, odstawiam.
    2 Ciasto ciemne:
    Żółtka z jajkami i cukrem miksuję na puszystą mase, wlewam olej ,nastepnie dodaje partiami składniki suche, na koniec delikatnie wszystko mieszam.

    3.Blachę o wymiarach 20 na 30cm ykładam pierem do pieczenia, natłuszczam a nastepnie wykładam najpierw jasna mase, napotem ciemna, tworzac gdzieniegdzie tzw. mazgaje.Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut,w 180°C”
    .Ostudzone ciasto przekrajam wzdłuż na dwa blaty.

    4. Masa budyniowa:
    500 ml mleka gotuję z cukrami. W pozostałym mleku rozpuszczam budynie i gotuje wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany budyń odstawiam do wystudzenia.
    Masło miksuje z budyniem na puszysty krem. Na koniec dodaje przygotowane 2 łyzki kawy ropzuszczalnej.

    Galaretki agrestowe rozpuszczam w gorącej wodzie, odstawiam do ostudzenia. .
    Przygotuję poncz .

    5. Jasny blat ciasta umieszczam w formie, nasączam ponczem i wykładam połowę kremu budyniowego. Biszkopty nasączam w ostudzonej kawie i układam na kremie.Nastepnie wykładam dosyć mocno tężejącą galaretkę ,chowam do lodówki do całkowitego ścięcia.
    Potem rozprowadzm reszte masy i przykrywam drugim ciemniejszym blatem.
    Polewe ropuszczam w kapieli wodnej , rozprowadzam na wierzchu, Ciasto schładzam w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakiCiastoDesermasa budyniowaprzekładaneoczy carycymasa białkowaciasto eleganckie święta
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0vrqa19

Dodane przez: Zora

CIASTO PRZEKŁADANIEC Z GALARETKĄ

Coś na szybko, coś do wykorzystania...

Czekoladowy przekładaniec z leśną galaretką

Dodane przez: akrobatka22

Czekoladowy przekładaniec z leśną galaretką

Obłędnie czekoladowy przekładaniec...

Oczy Carycy

Dodane przez: zzewa

Ciasto Oczy Carycy

Bardzo efektowne i pyszne ciasto

oczy carycy

Dodane przez: Sylwia1234

Ciasto Oczy Carycy

Idealne ciasto na każdą okazję,...

Przekładaniec z galaretką

Dodane przez: ilka222

Przekładaniec z galaretką

Pyszne ciacho w sam raz do kawusi

image-10v8vko

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

zielone CUDO z wiśniami

Mistrzostwo świata! wygląda obłędnie...