Przekładaniec z kremem waniliowym i masą jabłkową

0 (0 ocen)

Na każdej łyżeczce są i jabłuszka i krem

Składniki:

  • biszkopt : 3 szklanki mąki pszennej szklanka cukru, 3/4 szklanki maku, 3/4 szklanki posiekanych orzechów, 380 g margaryny, 8 jajek, 2 opakowania cukru waniliowego, 8 łyżek śmietany 18 %, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem waniliowy : 2 szklanki mleka, 200 g masła, 2 żółtka, 2 opakowania budyniu waniliowego, opakowanie cukru waniliowego, 5 łyżek cukru

    masa jabłkowa : 1 kg jabłek, 1/2 szklanki cukru, opakowanie galaretki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Przekładaniec z kremem waniliowym i masą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku, mieszając. Mąkę połączyć z proszkiem, wymieszać z tłuszczem. Ciasto podzielić na cztery części. Do każdej dodać po 2 łyżki śmietany. Do jednej części dodać kakao, do drugiej orzechy, a do trzeciej mak. Blaszkę o wymiarach 24 x 28 cm wysmarować tłuszczem. Jedną część ciasta przełożyć do foremki. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostałe trzy ciasta upiec w ten sam sposób.
  • 2. Mleko, cukier, żółtka oraz budyń wymieszać, zagotować. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
  • 3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać cukier, zagotować. Wsypać galaretkę, wymieszać.
  • 4. Ciasto z makiem posmarować połową kremu waniliowego. Przykryć ciastem orzechowym. Posmarować masą jabłkową. Przykryć jasnym ciastem. Posmarować pozostałą masą. Na wierzchu ułożyć ciasto z kakao.

Porady

użyj formy o wymiarach 28 x 24 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować