Przekładaniec z kaszą i aronią

0 (0 ocen)

Tradycyjne ciasto z kruchych placków i kaszy mannej. Dodałam odrobinę konfitury z aronii.

Składniki:

  • Ciasto kruche ;
    2 jajka
    300g mąki
    1/2 margaryny
    1/2 szklanki pudru
    2 łyżki miodu
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto z białek:
    4 białka
    po 4 łyżki oleju, mąki i cukru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    1/2 szklanki kaszy manny
    1 i 1/2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    1/2 szklanki cukru pudru
    margaryna
    łyżeczka konfitury z aronii

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza Placki

Przekładaniec z kaszą i aronią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto zagniatam , Rozwałkowuję na dwa placki i piekę w formie 25x30 cm około 15 minut w 180 st.

    Białka ubijam z cukrem, dodaję resztę składników. Delikatnie mieszam, przelewam do formy i piekę 15 minut w 180 st.

    Kaszę manną wsypuję do rondelka i zalewam 1 i 1/2 szklanki zimnej wody. Odstawiam na około pół godziny aż kasza zmięknie. Następnie gotuję ją, dodając dwie łyżi cukru i mleko. Doprowadzam do wrzenia i studzę. Masło ucieram z pudrem, dodając po łyżce zimną kaszę. Masę dzielę na pół. Do jednej części dodaję konfiturę z aronii. Ciasto kruche smaruję fioletowa masą, przekładam blatem z białek, smaruję białą masą i przykrywam drugim kruchym plackiem. Polewam polewą czekoladową i dowolnie dekoruję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować