CIASTO PRZEKŁADANIEC Z GALARETKĄ

0 (0 ocen)

Coś na szybko, coś do wykorzystania nadmiaru bitej śmietany, coś na wykorzystanie galaretek, coś na wykorzystanie owoców … A więc zabrałam się szybko do zrobienia biszkoptu, który zawsze wychodzi i nie opada :) szybko galaretki i wsiooooo :) ciasto na niedzielę gotowe :)

Składniki:

  • 2 pomarańcze
    2 galaretki ( u mnie o samku : Margarita, Mojito )
    2 x 200 g śmietany kremówki 30 %
    2 fixy

    biszkopt:
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    6 jajek
    3 / 4 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki gorzkiego kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto przekładaniec z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw zalewam galaretki i przygotowuję je według przepisu na opakowaniu. W czasie, gdy one się studzą – przygotowuję biszkopt.
    Białka oddzielam od żółtek.
    Białka ubijam ze szczyptą soli i połową cukru na puszystą pianę. Dodaję żółtka i resztę cukru. Cały czas ubijając dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Całość piekę w nagrzanym piekarniku do 180 C, góra dół, bez termoobiegu przez ok 30 – 35 min – do tzw. suchego patyczka.

    Czas na owoce. Zaczynam od ich filetowania ;
    czyli obranie ze skórki i wycięcie plastrów.
    Ubijam bitą śmietanę z fixami, jeżeli chcesz możesz dodać trochę cukru.
    Następnie kroję stężałe galaretki w kosteczki i łączę z 3 / 4 bitej śmietany.

    Gdy biszkopt przestygnie, kroję go wzdłuż na 2 części.
    Pierwszy blat smaruję śmietaną z galaretkami.
    Kładę drugi blat, którego wierzch smaruję pozostałą bitą śmietaną
    i układam na górze plastry pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować