Przekładaniec jabłkowo-agrestowy z waniliowym kremem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Apetyczna, lekko orzeźwiająca masa jabłkowo-agrestowa przełamana kremową waniliową masą. Pycha!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    • 600 g mąki pszennej
    • 250 g zimnego masła
    • 200 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
    • skórka otarta z 1 cytryny
    Masa jabłkowo-agrestowa:
    • 10 jabłek
    • 2 galaretki agrestowe
    • łyżka domowego cukru waniliowego
    • 2 garście suszonej żurawiny
    Waniliowy krem:
    • 0,75 l mleka
    • 2 czubate łyżki mąki pszennej
    • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    • 4 żółtka
    • 0,5 szklanki cukru
    • 0,5 szklanki brązowego cukru
    • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
    • 350 g miękkiego masła
    Dekoracja:
    • 100 g płatków migdałowych
    • 2 łyżki miodu akacjowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Torty Desery Ciasto

Przekładaniec jabłkowo-agrestowy z waniliowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • blat ciasta przed upieczeniem 1. Przygotowujemy ciasto- na blat wysypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder- mieszamy. Dodajemy masło i całość dokładnie siekamy. Dodajemy śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zarabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni (tortownica o średnicy 28 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką, ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem).
  • przygoptowanie jabłek 2. Masa jabłkowo-agrestowa. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w zgrabną kostkę. Przesmażamy na średnim ogniu z łyżką cukru waniliowego i żurawiną. Kiedy jabłka zmiękną, ale do końca sienie rozpadną, dodajemy galaretki w proszku. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy, żeby chwilkę przestygła- ale nie stężała.
  • składanie ciasta 3. Krem waniliowy - W jednej szklance mleka rozrabiamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy masę mączno-jajeczną. Całość dokładnie mieszamy, aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy stopniowo zimną masę budyniową oraz ekstrakt waniliowy.
    Na dnie tortownicy układamy jeden placek ciasta. Na niego wykładamy połowę masy jabłkowo-agrestowej. Na owocową masę wykładamy kolejny placek i pozostałą masę jabłkową. Całość wieńczyć ma ostatni placek. Tortownicę wstawiamy do lodówki. Kiedy się schłodzi na sam wierzch wykładamy masę waniliową.
    Na rozgrzaną patelnię wylewamy 2 łyżki miodu, kiedy zacznie się pienić wsypujemy migdały. Chwilkę mieszamy, czekając aż pokryją się karmelem. Przekładamy na talerz i studzimy. Wystudzone kruszymy tworząc ozdobny rant ciasta. Wierzch możemy ozdobić dodatkowo suszoną żurawiną. Smacznego!

Porady

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej. Podajemy schłodzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować