Przekładaniec herbatnikowy

4.5 (158 ocen)

Proste ale efektowne ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • Forma 32x21 cm:

    400 g prostokątnych herbatników maślanych,
    1 l mleka,
    3 budynie czekoladowe bez cukru,
    600 g śmietany 30% słodkiej,
    6 łyżek cukru,
    2 łyżeczki cukru pudru,
    2 łyżeczki żelatyny
    200 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Przekładaniec herbatnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 750 ml mleka wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do zagotowania. Do gorącego wlewamy pozostałe mleko w którym wcześniej rozrabiamy proszki budyniowe. Wszystko chwilę gotujemy aż powstanie gęsty budyń. Do gorącego wrzucamy masło (możemy je pokroić w kostkę) i mieszamy aż masło się rozpuści i powstanie aksamitny budyń :). Lekko studzimy. Miksujemy.
  • 2. Formę (u mnie 32x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy warstwę herbatników - u mnie 5x4 herbatniki (możemy użyć mniejszej blaszki wtedy otrzymamy więcej warstw). Smarujemy budyniem, przykrywamy herbatnikami itd. - u mnie postały 4 warstwy herbatników i 3 warstwy masy. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  • 3. Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Jeszcze ciepłą wlewamy do śmietanki cienkim strumieniem cały czas delikatnie mieszając śmietanę (muszę się przyznać, że żelatynę wlewałam praktycznie gorącą do miksowanej śmietany :D). Śmietankę wykładamy na herbatniki. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować