Przekładaniec

0 (0 ocen)

Przepis ze starego zeszytu z przepisami....

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dkg mąki
    25 dkg masła
    3 łyżki cukru
    1 dkg drożdży
    pół szklanki mleka
    Nadzienie:
    30 dkg cukru
    30 dkg mielonych orzechów
    2 torebki cukru waniliowego
    20 dkg marmolady
    Polewa:
    5 dkg czekolady
    łyżka masła
    2 łyżki mleka

Przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże z cukrem rozpuścić w letnim mleku. Zagnieść ciasto z mąki i masła, powoli dodawać rozpuszczone drożdże. Ciasto dobrze wyrobić, podzielić na trzy części i rozwałkować je. Na posmarowaną i opruszoną bułką tartą blaszę ułożyć pierwszą warstwę ciasta, posmarować marmoladą i obsypać orzechami oraz cukrem (użyć połowę składników nadzienia). Położyć drugą warstwę ciasta, posmarować pozostałym nadzieniem i przykryć trzecią warstwą. Piec około godziny.
    Składniki polewy rozpuszczamy razem a gdy polewa będzie gotowa polewamy jeszcze ciepłe ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy