Przekładaniec

  • wyświetlono: 5483 |
  • dodany do książki kucharskiej: 34 |
  • polecenia: 0

To popisowe ciasto mojej teściowej. Jest przepyszne.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Ilona Miter, Legnica
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Ciasto: 4 szkl. mąki
● 2 łyżeczki sody
● 1 szkl. cukru
● 1/2 kostki margaryny
● 3 żółtka
● 2 białka
● 15 dag miodu
Masa: 1,5 kg mielonego twarogu
● 1/2 kostki masła
● 3 żółtka
● łyżeczka mąki ziemn.
● 2 szkl. cukru
Oraz: polewa czekoladowa
● wiórki kokosowe

Sposób przygotowania przepisu:

Przekładaniec

  • 1. Ciasto: żółtka ucieramy z cukrem i margaryną na puch, dodajemy miód i mąkę wymieszaną z sodą. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszając, stopniowo dodajemy
    do ciasta. Dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na placki wielkości formy (25x40 cm). Pieczemy po 10 minut w temp. 180 °C.
  • 2. Masa: masło roztapiamy, dodajemy twaróg i pozostałe składniki. Zagoto-
    wujemy, mieszając. Lekko studzimy. Ciepłą masą przekładamy placki. Wierzch ciasta smarujemy polewą i posypuje-
    my wórkami.
PPK_02-2012

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastomiódwarstwyPrzekładaniec

Komentarze

Podobne przepisy

Przekładaniec świąteczny

Dodane przez: bogusia82

Przekładaniec świąteczny

Pyszne ciasto przełożone masą jabłkową...

przekładaniec z nutką kawy

Dodane przez: bieniaszka

Przekładaniec z nutką kawy

Uwielbiam ciasta składające się...

a

Dodane przez: angelika93

Sezamkowy przekładaniec

Wspaniale zaprezentuje się na świątecznym...

Czekoladowo-truskawkowy przekładaniec sernikowy

Dodane przez: akrobatka22

Czekoladowo-truskawkowy przekładaniec sernikowy

Ser, truskawki i czekolada- czyli...

przekładaniec   budyniowy

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto przekładaniec budyniowy

Kakaowe placki przekładane masa...

Przekładaniec Violi

Dodane przez: Bilcia

Przekładaniec Violi

Ciasto to robi kuzynka męża Wiola...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE