Przekładane ciasto piernikowo-rumowe sernikiem gotowanym

  • wyświetlono: 1534 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto przepełnione aromatami, czuć cynamon, anyż i przyprawę do piernika. Do tego ta puszysta masa serowa. Całość jest delikatna i bardzo smaczna. Ciasto idealne na świąteczny stół.

20180711_125838

Składniki

Ciasto tortownica 26 cm:

jaja 6 szt.
mąka 1 szkl.
cukier 1 szkl.
kakao 2 czubate łyżki
soda 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
przyprawa do piernika 1 łyżka
cynamon 1 łyżeczka
anyż mielony 1/2 łyżeczki

Poncz:
rum 1 kieliszek
woda przygotowania zimna 3 łyżki

Masa serowa:
twaróg dwukrotnie zmielony 1 kg.
budyń waniliowy (bez cukru) 1 op.
mleko 1/3 szkl.
cukier 3/4 szkl.
żółtka z 4 jaj
białko jaja z 4 jaj
masło 200 gram
ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:
kakao do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Przekładane ciasto piernikowo-rumowe sernikiem gotowanym

  • image-1bhuf861. MASA SEROWA: Masło ucieramy z cukrem, aż do puszystości ( aż kryształki cukru będą nie wyczuwalne ). Stopniowo dodajemy żółtka, dalej miksując. Dodajemy twaróg, miksując aż do połączenia się składników.
    W osobnej misce białka ubić na sztywną pianę.
  • image-1126fek2. Stopniowo dodawać do masy serowej białka, delikatnie mieszając szpatułką.
    Przelewamy do dużego garnka i mieszamy, gotując na małym ogniu. Budyń rozrabiamy w mleku. Dodajemy ekstrakt i wlewamy do masy serowej. Mieszamy, aż masa zgęstnieje i powstaną pęcherzyki, wtedy odstawiamy z gazu.
  • image-0ni5te53. CIASTO: Jaja ucieramy z cukrem i kakao do puszystości. Dodajemy mąkę, anyż, cynamon, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia., Miksujemy do połączenia się składników.
    Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem tortownicę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 35-40 min., do suchego patyczka.
  • image-23dieny4. Ostygnięte ciasto kroimy na 3 blaty. Jeden umieszczamy w tortownicy. Nasączamy rumem wymieszanym z wodą. Na to wykładamy 1/3 masy serowej, przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy rumem, wykładamy masę serową, na to ostatni blat ciasta, poncz i masa serowa. Wierzch oprószyć grubo kakao. Wstawić do lodówki na noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaCiastocynamonpiernikświętado kawysernik gotowanyanyzBoże_Narodzeniebiszkoptowy piernik

Komentarze

Podobne przepisy

Aromatyczny sernik w puszystym cieście piernikowym

Dodane przez: Jola1977-1977

Aromatyczny sernik w puszystym cieście piernikowym

Smaczny i bardzo aromatyczny sernik...

PIERNIKOWY SERNIK

Dodane przez: Babcia Tereska

PIERNIKOWY SERNIK

Świąteczny sernik o smaku piernikowym....

Ciasto czekoladowo rumowe

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto czekoladowo-rumowe

Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto...

ciasto rumowe

Dodane przez: capri

ciasto orzechowo-rumowe

niezwykle aromatyczne, mocno rumowe,...

sernik przekładany gotowanym serem

Dodane przez: wiola

Gotowany sernik

To ciasto ma wielką zaletę, bo...

Sernik rumowy z rodzynkami

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Sernik rumowy z rodzynkami

Sernik waniliowy z dodatkiem rodzynków...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE