Przekładane ciasto piernikowe z winogronową niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij na sztywno. Margarynę utrzyj z cukrem, dodając po jednym żółtku, cukier waniliowy, przestudzony karmel, mąkę z sodą, przyprawy, śmietanę. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (wym. 38x24) i piecz ok. 60 min w temp. 170 st. Po ostudzeniu przekrój ciasto na pół. Nasącz kawą.
2.Winogron opłucz i osusz. Potnij na połówki.
3.Serek i śmietanę dobrze schłódź. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku . Śmietanę ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier puder., a następnie porcjami serek mascarpone. Delikatnie wymieszaj. Dodaj ostudzoną żelatynę i połącz.
4.Na jedną połowę ciasta wyłóż 1/3 kremu. Poukładaj połówki winogron. Przykryj kolejną częścią masy i drugą połową ciasta. Wierzch posmaruj pozostałym kremem. Posyp starta czekoladą.
Komentarze