Przekładane ciasto kawowo-kokosowe (owsiano-kukurydziane) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Ucieramy masło i cukier na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, dalej ucierając. Na końcu dodajemy mąki wraz w proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 65 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy na 2 placki.
2.Masa 1:
Puszkę z mlekiem kokosowym nie wstrząsamy, wybieramy z niej tylko gęste mleko. Pozostałym płynem nasączamy placki ciasta.
Gęstą masę kokosową ubijamy mikserem, tak jakbyśmy ubijali bitą śmietanę. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe.
3.Masa 2:
Wszystkie składniki miksujemy do momentu utrzymania puszystej masy.
4.Składamy ciasto.Na pierwszy placek wykładamy masę 1. Przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy masą 2. Na końcu posypujemy wiórkami kokosowymi.
Porady
Uwaga 1: jeśli wolisz bardziej kokosowe ciasto, warto podwoić składniki na masę 1.
Uwaga 2: mąkę owsianą można spokojnie zastąpić zwykłą mąką pszenną.
Komentarze