Przekąski w krucho - drożdżowym cieście z orzechową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową . Do mąki dodaję masło , śmietanę , sól , żółtko oraz drożdże zmieszane z jogurtem i cukrem , zagniatam ciasto , nakrywam ściereczką , pozostawiam na 30 minut .
2.Ciasto wałkuję na cienki prostokąt , wykrawam 12 kół o średnicy 10 cm . , na każde koło kładę plasterek salami i kawałek sera . Salami owijam ser , ciasto składam na pół , łączę środki brzegów koła , układam na blasze , smaruję zmieszanym jajkiem , posypuję mielonymi orzechami . Po 10 minutach wstawiam blachę do nagrzanego piekarnika do 180 stopi na około 15 minut , piekę na rumiano .
3.Pozostałe ciasto zagniatam , wałkuję na prostokąt , kroję na 12 pasków . Kiełbasę kroję na trzy kawałki , każdy kawałek na cztery części po długości . Każdy kawałek owijam paskiem ciasta , układam na blasze , smaruję zmieszanym jajkiem , posypuję mielonymi orzechami . Po 10 minutach wstawiam blachę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 15 minut , piekę na rumiano .
Porady
Ja wybrałam kiełbasę szlachecką , bo jest dość pikantna i z dodatkiem wołowiny lecz nada się każda inna kiełbasa :) Przekąski możemy podać z czerwonym barszczykiem :)
Komentarze