Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami prostymi przekąskami z sera żółtego.
Przekąski takie można przygotować z różnymi dodatkami.
Moje dzisiejsze są z farszem szpinak-owym i farszem z serka topionego z koncentratem pomidorowym.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
ser żółty 500 g,
szpinak 1 op,
czosnek 2 ząbki,
sól i pieprz do smaku,
gałka muszkatołowa szczypta,
łosoś 100 g,( mogą być brzuszki łososiowe),
serek topiony 100 g,
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki,
Przekąski serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie farszu szpinak-owego;
Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody,podsmażyć na odrobinie oleju,
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku odrobiną gałki muszkatołowej solą i pieprzem.
Przygotowanie farszu z serka topionego;
Serek topiony rozmieszać dodać koncentrat pomidorowy i ponownie wymieszać do połączenia.
Ser żółty pokroić na mniejsze kawałki.
Włożyć do gotującej wody i gotować do rozpuszczenia sera.
Po rozpuszczeniu ser wyjąć łyżką cedzakową na stolnicę połączyć w jedną całość i rozwałkować na prostokąt (pamiętajmy trzeba to zrobić szybko bo ser szybko twardnieje), można to zrobić również bez wałka tylko rękoma.
Następnie na serze rozłożyć farsz ze szpinaku , na farsz nałożyć kawałki łososia.
Całość po dłuższej stronie zwinąć w rulon.
Przygotować następny ser i zrobić tak samo tylko posmarować farszem z serka topionego.
Przygotowane rulony owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjąć , zdjąć folię i pokroić w cienkie plastry.
Komentarze