Przekąski drobiowe z boczniakami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wiosną i latem zapraszam znajomych na grilla.Wtedy lubię ich czymś zaskoczyć. Ostatnio zrobiłem przekąski drobiowo-grzybowe. Smaczne i zdrowe.

Składniki:

  • 1/2 kg filetów z kurczaka lub indyka
    10 dag boczku
    15 dag boczniaków
    po 2 łyżki posiekanej natki i cebuli
    łyżeczka majeranku
    jajko
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Przekąski drobiowe z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy i osuszamy. Mięso siekamy na drobne kawałki (najlepiej tasakiem kuchennym). Boczek kroimy w drobną kostkę.
  • Przekąski drobiowe z boczniakami 2. Boczniaki czyścimy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy cebulę i natkę. Składniki mieszamy, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem (do drobiu najlepiej pasuje biały pieprz).
  • 3. Masę przez chwilę wyrabiamy, by składniki się połączyły. Następnie formujemy wałeczki i nadziewamy je na bambusowe pałeczki (albo na patyczki od szaszłyków, ale te są trochę za miękkie), owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w temp. 180 °C.
  • 4. Teraz przekąski wymagają już tylko krótkiego pieczenia na grillu dla uzyskania aromatu i koloru. Podajemy je z sałatką z pomidorów, sałaty lodowej, świeżych ogórków i rzodkiewek z sosem z oliwy, soku z cytryny
    i odrobiny musztardy.

Porady

● Zamiast boczniaków można użyć pieczarek, ale trzeba je najpierw podsmażyć. ● Przekąski można przygotować kilka dni wcześniej lub zamrozić i mieć na wypadek wizyty niespodziewanych gości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować