Przegrzebki karmelizowane

0 (0 ocen)

  • 15 min

Propozycja na pyszną kolację wg R.Makłowicza

  • 15 min

Składniki:

  • 18 przegrzebków
    2 łyżki skoku z limonki
    1 łyżka oleju sojowego
    3 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego
    1 łyżeczka sosu rybnego
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 suszona papryczka chili
    szczypiorek
    kilka listków świeżej mięty

Przegrzebki karmelizowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przegrzebki karmelizowane 1. Na patelni rozgrzałem olej sojowy, dodałem pokrojoną suszoną papryczkę chili. Wlałem sosy: rybny i sojowy oraz sok z cytryny. Wymieszałem, wsypałem cukier. Wszystko smażyłem ok. 1 minuty na mocnym ogniu. Na tak przygotowany sos włożyłem przegrzebki, które smażyłem na mocnym ogniu przez 2 minuty, często mieszając. Przełożyłem na talerz wyłożony posiekanym szczypiorkiem i pociętą miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy