Przedramię indycze w sosie cebulowym

  • wyświetlono: 72 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dziś obiadek wymyślony w ostatniej chwili, nie mogłam się zdecydować co ugotować. Więc zrobiłam przedramię indycze do tego ziemniaczki i ogórki po mojemu które mnie nauczyła moja była teściowa, jestem jej bardzo wdzięczna za te ogórki jedne z najpyszniejszych jakie jadłam. Chodzi mi o to że w formie surówki nie ma lepszych ogórków.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

5 sztuk przedramion indyka,

1,5 młodej cebuli,

2 czubate łyżki śmietany 18 %,

1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka,

1 łyżka mąki pszennej,

4,5 szklanki przegotowanej zimnej wody,

2 łyżki suszonej włoszczyzny,

1 płaska łyżeczka przyprawy z solą np. Vegeta,

2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania przepisu:

Przedramię indycze w sosie cebulowym

  • obiad1. Do miski włożyć umyte i osuszone przedramienia indyka, obsypać przyprawą do kurczaka, wlać olej i całość dokładnie wymieszać do wchłonięcia przyprawy w mięso. Odstawić na piętnaście minut aby mięso przeszło zapachem przyprawy.
  • obiad2. Gdy mięso w przyprawie odstało już swój czas, przełożyć je na rozgrzaną patelnię z całą zawartością z miski i obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor.
  • obiad3. Jak już mamy ładnie obsmażone mięso z każdej strony, wlać cztery szklanki przegotowanej zimnej wody, dodać suszoną włoszczyznę, przyprawić do smaku przyprawą z solą i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu miękkości mięsa i wyparowania dwóch szklanek wody. Następnie dodać cebulę pokrojoną w piórka i dusić do wyparowania wody tak aby zostało szklanka.
  • obiad4. W czasie gdy mięso z cebulą się udusiło i zostało pół szklanki wody, śmietanę rozprowadzić w pół szklanki wody z mąką tak aby nie było grudek. Zalać mięso i zagotować do powstania fajnego sosu, można według swego smaku jeszcze doprawić przyprawą z solą.
  • obiad5. Tak przygotowane przedramienia w sosie cebulowym podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i polanymi sosem cebulowym oraz moja cudowna surówka z ogórka. Czyli ogórki zetrę na tarce jarzynowej dodaję odrobinę soli, wymieszam, następnie dodaję cukier i ocet do smaku wymieszam na koniec dodaję śmietanę pyszotka. A do obiadu podałam zimną maślankę prosto z lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Drugie danieobiadprzedramię indycze

Komentarze

Podobne przepisy

Schab

Dodane przez: JulkaTomeczek

Schab w sosie cebulowym

Mięciutki i soczysty schab w sosie...

Bitki wieprzowe w sosie cebulowym

Dodane przez: bogusia82

Bitki wieprzowe w sosie cebulowym

Bardzo lubię takie mięso, robię...

Żołądki indycze w sosie musztardowym

Dodane przez: jania

Żołądki indycze w sosie musztardowym

Żołądki są miękkie, a musztardowy...

Cygara schabowe w sosie cebulowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Cygara schabowe w sosie cebulowym

Moje potrawy są proste, jednakże...

SZCZUPAK W SOSIE ŚMIETANOWO-CEBULOWYM

Dodane przez: Cafe Babilon_Laura

SZCZUPAK W SOSIE ŚMIETANOWO-CEBULOWYM

Wychowałam się w rodzinie wędkarzy....

Karkówka w sosie cebulowym

Dodane przez: igraszki losu

Karkówka w sosie cebulowym

Karkówka w mojej kuchni jest dość...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE