(Przed)świąteczne ciasteczka

0 (0 ocen)

Pieczone w mojej rodzinie od pokoleń w niezmienionej postaci...

Składniki:

  • 50 dkg maki
    8 dkg margaryny
    12 dkg cukru pudru
    2 żółtka
    1 jajo
    cukier waniliowy
    0,5 szklanki mleka
    1 dkg amoniaku (2 płaskie łyżeczki)

(przed)świąteczne ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczone zawsze 2-3 tygodnie przed świętami stanowią zapowiedź bożonarodzeniowych pyszności. Pamiętam jak robiła je moja Babcia, a mój Tato - jak jego Babcia. Chowane w papierowej torbie zawsze znikały przed świętami :)
  • Amoniaczki 2. Mąkę z amoniakiem przesiać, posiekać z tłuszczem. Dodać cukier, żółtka, jajko, cukier waniliowy i mleko. Zagnieść ciasto i zostawić na 30 minut. Rozwałkować na grubość 3-5 mm. Wycięte ciasteczka posmarować białkiem i udekorować cukrem.
  • Upieczone ciasteczka 3. Piec około 10 minut w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy