Przecier z pomidorów na zupę lub sos

2 (1 ocen)

Prosty i szybki sposób na przygotowanie pomidorów w słoikach. Zimą będziemy mogli się cieszyć aromatyczną zupą lub sosem.

Składniki:

  • 2 kg mięsistych pomidorów (u mnie odmiany Lima)
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Przecier z pomidorów na zupę lub sos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwając twardy rdzeń, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa wraz ze skórką i nasionkami.
  • 2. Zmielone pomidory przekładamy do brytfanny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni (góra-dół) na godzinę. W tym czasie kilkakrotnie mieszamy.
  • 3. Gorący przecier przekładamy do wyparzonych słoików (na podaną ilość pomidorów potrzebne są 3 słoiki o pojemności 500 ml), dokładnie zakręcamy i przykrywamy grubym kocem. Pozostawiamy aż do wystygnięcia.

Porady

Ogrzewanie pomidorów w piekarniku ma na celu ich zagęszczenie. Przecier można odparować tradycyjnie w garnku, ale wówczas trzeba częściej mieszać. Można również pomidory włożyć do słoików bezpośrednio po zmieleniu, ale wówczas trzeba je zapasteryzować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować