Przecier z płatków róży

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Owoce i płatki róży zawierają wiele witamin, dlatego robię z nich przetwory, które następnie wykorzystuję jako dodatek do pączków i ciastek.

Składniki:

  • ● 1 kg płatków róży (najlepiej cukrowej)
    ● 2 kg cukru
    ● sok z 1/2 cytryny

Przecier z płatków róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki róży przebieramy i obcinamy
    białe lub żółtawe części
    u nasady. Następnie płatki myjemy,
    osuszamy papierowym
    ręcznikiem i przepuszczamy
    przez maszynkę. Wsypujemy
    cukier i ucieramy (najlepiej drewnianą pałką w kamionkowej
    makutrze).
  • 2. Wlewamy sok z cytryny
    i mieszamy. Przekładamy do
    wyparzonych niedużych słoików
    i zakręcamy. Przechowujemy
    w lodówce.

Porady

Sok z cytryny utrwala smak i kolor przecieru. Przecier można przełożyć do plastikowych pojemników i przechowywać w zamrażalniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy