Przecier paprykowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Uwielbiam dodawać go do potraw. Nadaje lekkiej ostrości i bardziej wyrazistego smaku.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 kg świeżej czerwonej papryki
    2,5 główki czosnku
    3 ostre papryczki
    0,75 kg cukru
    1 i 1/3 szklanki octu
    0,75 szklanki oleju
    4 łyżki soli
    4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    ok 5 listków laurowych
    1 płaska łyżka pieprzu

Przecier paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy bardzo drobno, ewentualnie miksujemy razem z czosnkiem. Wlewamy do wysokiego naczynia i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając przez ok 20 minut. Dodajemy do sosu resztę składników, mieszamy i gotujemy jeszcze przez następne 25 minut. Mieszamy żeby się nie przypalało. Jeszcze ciepłe nalewamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy „na mokro”.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy