Przecier morelkowy

4 (1 ocen)

  • Łatwy

Jako mama niespełna rocznej Zuzi postanowiłam dla niej też zamknąć odrobinę lata w słoiczku. Znakomity dodatek smakowy do deserów, jogurcików, kaszek. kisieli.

  • Łatwy

Składniki:

  • - morele (waga wypestkowanych owoców): 1 kilogram
    - cukier (ok. 100g na 1l przecieru): 50 gramów
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Przecier morelkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wybieramy ładne, dojrzałe i nieuszkodzone owoce, najlepiej z pewnego źródła. Myjemy dokładnie, osuszamy i usuwamy pestki.
  • 2. Na dno rondla wlewamy troszkę wody, żeby nie przypalić owoców i wkładamy na to morelki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na malutkim gazie do czasu, aż morele będą bardzo miękkie.
  • 3. Miękkie owoce przecieramy przez gęste sito i leciutko dosładzamy. Mi wyszło 1.2l przecieru i dodałam 50g cukru (100g na 1litr przecieru).
  • 4. Gorącym przecierem napełnić słoiki i pasteryzować 20-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować