Jako mama niespełna rocznej Zuzi postanowiłam dla niej też zamknąć odrobinę lata w słoiczku. Znakomity dodatek smakowy do deserów, jogurcików, kaszek. kisieli.
Łatwy
Składniki:
- morele (waga wypestkowanych owoców): 1 kilogram
- cukier (ok. 100g na 1l przecieru): 50 gramów
Przecier morelkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wybieramy ładne, dojrzałe i nieuszkodzone owoce, najlepiej z pewnego źródła. Myjemy dokładnie, osuszamy i usuwamy pestki.
2.Na dno rondla wlewamy troszkę wody, żeby nie przypalić owoców i wkładamy na to morelki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na malutkim gazie do czasu, aż morele będą bardzo miękkie.
3.Miękkie owoce przecieramy przez gęste sito i leciutko dosładzamy. Mi wyszło 1.2l przecieru i dodałam 50g cukru (100g na 1litr przecieru).
4.Gorącym przecierem napełnić słoiki i pasteryzować 20-30 minut.
Komentarze